بازی برای افزایش خلاقیت کودکان
بازی برای افزایش خلاقیت کودکان زیاد است اما باید توجه کنیم هر بازی با گروه سنی کودکمان متناسب باشد.دنیای کودکان سرشار از خلاقیت است چون کودکان با توجه به ذهن خلاقی که دارند قادر به ایجاد خلاقیت های منحصر به فردی هستند بنابراین یکی از اهداف تربیتی والدین باید پرورش و افزایش خلاقیت کودکشان باشد.
شما تنها با تشویق کردن کودک میتوانید خلاقیت را در او تقویت کنید و باعث رشد و افزایش آن شوید .کودکان معمولا وقتی به حال خود رها شوند شروع به بازی هایی با خلاقیت خود میکنند.
اگر از آن دسته از افرادی هستید که معتقدید خلاقیت استعدادی ذاتی است و از بدو تولد در کودک وجود دارد ، باید بیان کنم که سخت در اشتباهید چون تحقیقات دانشمندان و روانشناسان این موضوع را ثابت کردهاند که همه کودکان در بدو تولد دارای پتانسیل بالایی برای خلاقیت هستند، اما باید این خلاقیت در کودکان افزایش داده شود.
بهتر است از اهمیت خلاقیت در کودکان اطلاعاتی داشته باشد و راه های پرورش و افزایش خلاقیت را در کودک را بدانید تا تاثیرات مثبت خلاقیت را در آینده ی کودکتان ببینید. پس تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
خلاقیت چیست ؟
تعریفی که از خلاقیت می توان بیان کرد: توانایی حل مسائل و مشکلات با نگاهی جدید و بدیع است. پیدا کردن راهحلهای ساده برای مشکلات پیچیده را خلاقیت میگویند.
همچنین خلاقیت در انجام تمام فعالیتها مهم و ضروری است .فعالیت هایی از قبیل: موسیقی، نقاشی، رقص و مجسمه سازی، نویسندگی، کارگردانی و بازیگری و … افراد با داشتن خلاقیت و پرورش آن میتوانند موفقتر زندگی کنند.
به عنوان یک تعریف ساده برای خلاقیت می توان گفت : خلاقیت یافتن راه حل های ساده برای مشکلات سخت و پیچیده است.که انجام فعالیت های مختلفی می تواند به پرورش و رشد آن کمک کند.فعالیت هایی مثل : ساخت کاردستی،نقاشی ، موسیقی و …
فواید بازی های خلاق
کودکان از بازی های آزاد و خلاق در خانه علاوه بر لذتی که می برند میتوانند سود بیشتری نسبت به بازی های مهد و مدرسه ببرند.اگر میخواهید در آینده کودکی خلاق داشته باشید علاقه ی او را به بازی های خلاقانه بیشتر کنید.تقویت این مهارت ها را در خانه شروع کنید، و کودک را برای یک شروع خوب در آینده آماده کنید.فعالیت های خلاقانه به کودک کمک خواهد کرد که مهارت های ظریف حرکتی را رشد دهند، هم چنین هماهنگی بین چشم و دست را بهبود ببخشند.
بازی و تاثیر آن بر خلاقیت
بکارگیری خلاقیت و ابداع و اختراع در دوران بزرگسالی مشروط بر پرورش آنها در خردسالی است. شکل گیری بسیاری از توانمندیها، استعدادها و رشد شناختی و شخصیتی در این دوران از حساسیت خاصی برخوردار است و اگر می خواهید فرزندانی خلاق و سازنده تربیت کنید، باید از نخستین پایه های زندگی آغاز کنید.
یکی از پیشگامان پژوهش درمورد خلاقیت و تفّکر خلاّق تورنس بوده است. به عقیده ی او همه افراد استعداد و خلاقیت دارند و این خلاقیت به روشهای مختلفی می تواند افزایش یابد یا سرکوب شود. تورنس خلاقیت را امری نامحدود می داند .
بازی های خلاق
بازیهای خلاق، به کودک فرصت می دهد تا برای حل مسائل، از قوه تخیل و خلاقیت خود استفاده نماید، آن را رشد دهد و تقویت کند. بازی می تواند بر رشد و شکوفایی کودک در همه زمینه های اجتماعی، عاطفی، عقلانی و شخصی، مؤثر باشد.
تخیل و خلاقیت ریشه ی عمیقی در بازی دارند و روحیه بازی کردن در طول دوران زندگی ما به عنوان بخش خلاّق وجودمان باقی می ماند. بازی، انعطاف پذیری و مهارتهای حل مسئله را تقویت می کند. بین فرآیند خلاقیت و بازی ارتباط و ویژگی های مشترکی وجود دارد.
نقاشی کشیدن
طراحی و نقاشی می تواند باعث افزایش توانایی تمرکز و توجه و افزایش سطح پیشرفت کودک شود .کودکان ذاتا به نقاشی علاقه دارند و احساسات و خلاقیت خود را از طریق کشیدن اشکال مختلف به نمایش میگذارند. نقاشی میتواند علاوه بر تفریح بسیار جذاب، به یک مهارت جدی برای آیندهی کودک تبدیل شود.
نقاشی کردن به افزایش مهارت های ارتباطی،مهارت حل مساله، مهارت تجزیه و تحلیل بصری ،مهارتهای حرکتی شامل حرکت دست، مچ و انگشتان ،توانایی ابراز وجود و خلاقیت و پرورش تخیل کودکان کمک می کند.
می توانید برای اشتیاق بیشتر کودکان به کشیدن نقاشی از تخته وایت برد و تخته نقاشی و میز نقاشی شنی کودک و … استفاده کنید.
قصه خوانی
قصه خوانی باعث انعطاف پذیری کودکان می شود. منظور از انعطاف پذیری یعنی این که فرد بتواند در پاسخهایی که به یک سؤال می دهد، تغییر ایجاد کند، در واقع انعطاف پذیری، قدرت مانور دادن فکر را تعیین می کند.
در قصه خوانی ، با توجه به ویژگیهای آموزشی که داستان دارد، که در آن معماهای گوناگونی مطرح می شود و کودکان باید برای رسیدن به هدف به جستجوی جوابهای گوناگون و متنوع برای حل مسأله دست یابند، انعطاف پذیری خلاقیت در کودکان افزایش می یابد.
یکی از مهمترین آثار قصه خوانی برای کودکان ایجاد رابطه صمیمانه،تصویر سازی و خلاقیت و بهبود ارتباط برقرار کردن با دیگران می باشد.
بازی فکری
کودک با انجام بازی های مختلف مطالب و موضوعات جدید و جالبی را می آموزد، با انجام بازیهای آموزشی و فکری، ظرفیت ها و توانایی های خویش را افزایش می دهد و آنها را غنی می سازد. در این میان، علاوه بر تقویت هوش یکی از فرآیندهایی که به کرات تقویت می شود، خلاقیت در کودک است.
خلاقیت درکودک به دلیل رویارویی با مجهولات، مشکلات و معماهای متعدد موجود در بازی است و چون کنترل بازی را در دست دارد، سعی می کند که برای رسیدن به پاسخ ها و اهداف کنجکاوی به خرج دهد و راه های تازه بیافریند.
بازی های گروهی
کودکان در بازیهای دسته جمعی از خود توانایی های شگرف و قابل تقدیری بروز می دهند و نیروی خود را با نیروی کودکان همسان خود مقایسه می کنند و در نتیجه مطمئن تر و مغرورانه تر از گذشته به خود می نگرند.
باتوجه به آموزش در حین بازی و تشویق های مربی ، رقابتی بین کودکان شکل می گیرد که موجب خلاقیت آنان در بازی می شود.در واقع چون در بازی های دسته جمعی، تعاملات گروهی بین کودکان زیاد است روشهای نوین بیشتری را خلق می کنند.
کاردستی
تمام کارهایی که با استفاده از دست و به وسیله موادی که در خانه وجود دارد و یا وسایل دور ریختنی انجام می شود کاردستی گفته می شود . برای درست کردن کاردستی خلاقانه نیازی نیست وسایل خاص یا گرانی در اختیار داشته باشید یا مهارت خاصی آموزش دید. کافی است با وسایل دوریختنی یا بدون استفاده مثل رول دستمال یا جعبه کفش و کمی خلاقیت یک وسیله جدید ابداع کرد.
ساختن یک وسیله جدید، رنگ کردن و آماده کردن آن ،باعث افزایش خلاقیت در کودکان شده و باعث لذت آنها میشود.، و همچنین اعتماد به نفس کودک با دیدن وسیله ی جدید افزایش پیدا میکند و خود را بسیار قادر و توانا می بیند.
درست کردن کاردستی با استفاده از قدرت تخیل ذهن میتواند نتایج فوقالعادهای داشته باشد. حتی تعمیر کردن یک وسیله خراب نیز همین تاثیرات مثبت را دارد.
اجرای نمایش خانگی
یکی از کارهای خلاقانهای که باعث افزایش خلاقیت در کودکان میشود اجرای یک نمایش عروسکی خانگی است . برای تدارک یک تئاتر ابتدا یک نمایشنامه تهیه کنید برای این کار می توانید از تخیل کودک کمک بگیرید و یا از روی کتاب مورد علاقه ی او داستان پردازی کنید.شما میتوانید از عروسک های مختلف کودک برای اجرای نمایش استفاده مکنید و همچنین با پوشیدن لباسهای مختلف و تغییر قیافه میتوانید نمایش را جذاب تر و هیجان انگیزتر کنید. در انتخاب لباس مبدل اختیار کامل را به کودک بدهید تا با خلاقیت لباس شخصیت خود را آماده کنند.
با یک تکه طناب و یک پارچه نیز فضای مناسبی برای پنهان شدن درست کنید. حالا کودک میتواند مسئولیت گرداندن عروسکها را برعهده بگیرد و به جای هر شخصیت صحبت و بازی کند.از بقیه اعضای خانواده نیز دعوت کنید تا به عنوان تماشاگر حضور داشته باشند.
راههای افزایش خلاقیت در کودکان
ایجاد فضای مناسب بازی برای افزایش خلاقیت کودکان
برای افزایش خلاقیت کودک، باید به او زمان کافی بدهید و ناظر خلاقیت او باشید. کافیست یک بار با دقت به بازی کودکتان نگاه کنید خواهید دید که چطور با خلق موقعیت ها و اتفاقات خیالی با اسباب بازی هایش بازی میکند. همین بازیها زمینه را برای افزایش خلاقیت در کودکان فراهم میکند.
علاوه بر زمان، فضا و مکان هم میتوانند در افزایش خلاقیت کودک نقش داشته باشند. تنها نیاز است فضایی را به آنها اختصاص دهید تا بتوانند خلاقیتشان را به کار گیرند. مثلا اتاقی را در اختیارش بگذارید تا آزادانه بتوانند بدون مزاحمت با اسباب بازیها و عروسک هایشان بازی کنند. در چیدمان فضای خصوصی بازی کودک هیچ دخالتی نداشته باشید و تا جای امکان مدیریت فضای بازی را به عهده ی کودک بگذارید تا آن طور که تمایل دارد خلاقیت خود را به نمایش گذارد.
بر اساس علاقه کودکتان عمل کنید
برای افزایش خلاقیت در کودکان به آن اجازه شکوفایی دهید. برای افزایش خلاقیت کودک هیچ گونه اجباری به کار نبرید چون ممکن است نه تنها باعث رشد خلاقیت کودک نشوید بلکه آنرا نیز متوقف کنید. علاقه ی کودک خود را در نظر بگیرید و بعد برای کلاس های آموزشی کودک خود اقدام کنید.مثلا اگر به جای رفتن به کلاس موسیقی ، کودک شما علاقه به نقاشی یا رقص دارد، نباید او را مجبور به تمرین موسیقی کنید. توجه داشته باشید که خلاقیت در آزادی و رهایی است که رشد میکند و شکوفا میشود.
آموزش تفکر خلاقانه و انتقادی به کودکمان
بسیاری از خانوادهها تمایل دارد سنتها و قوانین مذهبی و خانوادگی را به فرزندانشان آموزش دهند و در این راه تفکر انتقادی و خلاقانه آنها را نابود میکنند.
برای افزایش خلاقیت در کودکان باید اجازه دهیم آنها با ذهنی باز درباره مسائل مختلف فکر کنند. نظرات یا تعصبات ما نباید مانع تفکر خلاقانه آنها شود. ما نباید کودکان را مجبور کنیم تا به اعتقادات ما باور داشته باشند. باید تفکر صحیح را به آنها آموزش دهیم تا با استدلال و منطق به دنبال جوابهایشان بروند. نباید مانع پرسیدن آنها شویم و اگر با سوالی مواجه شدیم که خودمان جوابش را نمیدانیم باید اظهار ندانستن کنیم و کودک را برای پیدا کردن جواب تشویق کنیم.ذهن بدون تعصب و کنجکاو همیشه باعث افزایش خلاقیت در کودکان خواهد شد.
حرف آخر
با توجه به این که خلاقیت کودکان و نوجوانان یکی از عوامل اساسی پیشرفت و توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی هر جامعه و به منزله نوعی سرمایه گذاری برای تأمین آینده ای بهتر برای جامعه می باشد و حل بخشی از مسائل اجتماعی- اقتصادی هر کشوری به کمک خلاقیتهای افراد آن جامعه میسر می گردد، مطالعه عوامل مؤثر در تحول خلاقیت کودکان امری ضروری است.
- mrpesaran
- 1400/02/26
- 1518 بازدید